Μελιτζάνες ραγού με κιμά και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Μελιτζάνες ραγού μαγειρεμένες με μοσχαρίσιο κιμά και με μια μπεσαμέλ έκπληξη με γιαούρτι και τυρί κρέμα που θα εντυπωσιάσει αυτό το φαγητό με την απίστευτη νοστιμιά του και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!
Υλικά
- 5 τεμ. μελιτζάνες φλάσκες μεσαίου μεγέθους
- 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά κατά προτίμηση ελιά
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη χωρίς τα σπόρια
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τιμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. πελτές ντομάτας
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη σάλτσα ντομάτας;
- 600 γρ. ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη χωρίς τα σπόρια
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
- 1 τεμ. μεγάλο αυγό ή 2 μικρά αυγά
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
Οδηγίες
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ. περίπου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Σε μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις μελιτζάνες την μια δίπλα στην άλλη και με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια τους με λίγο ελαιόλαδο και από τις δυο μεριές. Στη συνέχεια τις ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Στα μισά του χρόνου ψησίματος τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη σάλτσα του κιμά:
- Βάζουμε στη φωτιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο και αφού ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει σπυρωτός. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπαχάρι σε σκόνη και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα μέχρι να βγάλει το μπαχάρι το άρωμά του.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για λίγο να σοταριστεί ελαφρά.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, την κρυσταλλική ζάχαρη ανακατεύουμε και προσθέτουμε 250 ml νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Πλένουμε τις ντομάτες τις κόβουμε στη μέση βγάζουμε τα σπόρια και τις τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε.
Για το μοντάρισμα:
- Σε μεγάλο πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας να καλύψει τον πάτο του ταψιού και στρώνουμε μια σειρά ψητές μελιτζάνες.
- Επάνω από κάθε μελιτζάνα με ένα κουτάλι βάζουμε σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
- Στη συνέχεια καλύπτουμε τον κιμά με άλλη μια στρώση από τις ψητές μελιτζάνες και τέλος καλύπτουμε από πάνω με σάλτσα κιμά.
- Σε μπολ βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το τυρί κρέμα, το αυγό, μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Με ένα κουτάλι καλύπτουμε την επιφάνεια από τις μελιτζάνες με τη μπεσαμέλ γιαουρτιού που ετοιμάσαμε και στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς για 30 - 35 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το φαγητό και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Σερβίρουμε όταν είναι έτοιμο το φαγητό και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking