Μοσχαράκι με μανιτάρια, καρότα και μέλι
Κλασικό πιάτο που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κυριακής αλλά και των εορτών, όταν η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι! Κρέας και λαχανικά στην πιο γλυκιά εκδοχή!
Υλικά
- 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα, κιλότο ή σπαλομίτα)
- 1 τεμ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 4 τεμ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στα τέσσερα
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 τεμ. πορτοκάλια σε χυμό
- 1 κουτ. σουπ. μέλι
- 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα απαλή
- 400 ml ζωμό από κοτόπουλο
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 2 δοντ. σκόρδο
- 1 κουτ. γλ. κοφτό μπαχάρι σκόνη
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Σε φαρδιά πλατιά κατσαρόλα αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μαζί με το μπαχάρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
- Το βγάζουμε στην άκρη και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο με τα καρότα, μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και προσθέτουμε ένα δοντάκι σκόρδο κι ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν τα υπόλοιπα λαχανικά και να μυρίσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το κρέας κι αφού το γυρίσουμε δύο-τρεις φορές, σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό κότας, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για δύο ώρες.
- Σε ένα τηγάνι αφού κάψει πολύ καλά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με ένα δοντάκι σκόρδο και ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους.
- Τα τελευταία δέκα λεπτά ρίχνουμε τα μανιτάρια μαζί με το μέλι μέσα στο κρέας, να πάρουν μία με δύο βράσεις. Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ή εναλλακτικά προσθέτουμε λίγο παγωμένο βούτυρο.
- Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.