Πατάτες Ογκρατέν

1.7K

 

Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν με τυριά και κρέμα γάλακτος στο φούρνο για να συνοδεύσουμε όλα τα ψητά των γιορτών! Ιδανικό πιάτο ακόμα και για κυρίως γεύμα μαζί με πράσινη σαλάτα!
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 10 λεπτά

Υλικά

  • 6 τεμ. μεσαίες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ.γλ.κοφτό σκόρδο σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό για το ταψάκι
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε καλά και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι.
  • Τις ρίχνουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, το μοσχοκάρυδο σκόνη, το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, την μοτσαρέλα, τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά να βραχούν οι πατάτες.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24 εκ. τον πάτο και τα τοιχώματα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Πασπαλίζουμε παντού την υπόλοιπη γραβιέρα έτσι ώστε το τυρί να κολλήσει στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Στη συνέχεια αδειάζουμε μέσα το μείγμα με τις πατάτες πατώντας το να στρώσει ομοιόμορφα στη φόρμα.
  • Ψήνουμε το ογκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 - 55 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε στρογγυλή πιατέλα αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί.
  • Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς : Μπορούμε να ψήσουμε το ογκρατέν και σε παραλληλόγραμμο ταψί μεσαίου μεγέθους αν δεν θέλουμε να το ξεφορμάρουμε και σε αυτή την περίπτωση το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Μέσα στο ογκρατέν μπορούμε να προσθέσουμε όποιο αλλαντικό μας αρέσει ( λουκάνικα σε λεπτές ροδέλες, μπέικον ψιλοκομμένο ή καπνιστό ζαμπόν σε κυβάκια ) αρκεί να το περάσουμε λίγο από το αντικολλητικό τηγάνι να γίνει πιο τραγανό. 
Κατηγορία: βούτυρο, γραβιέρα, κρέμα γάλακτος, Κυρίως Γεύμα, μοτσαρέλα, ορεκτικά, πατάτες
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό γεύμα, γιορτινό τραπέζι, γραβιέρα, εύκολη συνταγή, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, ογκρατέν, ορεκτικά, πάρτυ, Πάσχα, πατάτες, τυρί μοτσαρέλα, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 10
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close