Σπιτικός γύρος χοιρινός

9.1K

Σπιτικός γύρος χοιρινός

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και επιβάλλεται να τηρήσουμε το έθιμο φτιάχνοντας σπιτικό γύρο για όλη την παρέα χωρίς να μας ... τρομάζει η παρασκευή του γιατί με τη συγκεκριμμένη συνταγή γίνεται πανεύκολα και δίνει πολύ γευστικό αποτέλεσμα.
Μερίδες 6
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 40 λεπτά

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό κρέας από λαιμό
  • 270 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σουπ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουτ.σουπ. ρίγανη ξηρή
  • 1 κουτ.σουπ, θυμάρι ξηρό
  • 1 κουτ.σουπ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ.σουπ. σούμακ (ανατολίτικο μπαχαρικό )
  • 1 κουτ.σουπ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κουτ.σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 1 κουτ,γλ. μέλι γεμάτο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το σερβίρισμα:

  • 6 τεμ. πίτες για σουβλάκια
  • 3 τεμ. ώριμες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 3 τεμ. πατάτες τηγανιτές
  • 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • τζατζίκι
  • μουστάρδα
  • ελαιόλαδο για τις πίτες
  • πάπρικα γλυκιά σε σκόνη για τις πίτες

Οδηγίες

  • Κόβουμε το χοιρινό σε πολύ λεπτές φέτες ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας το κόψει και να το πλατύνει ελαφρά.
  • Σε ένα μεγάλο και βαθύ γυάλινο μπολ ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά ,τη ζάχαρη ή το μέλι ,το ελαιόλαδο ,τη μουστάρδα , αλάτι ,πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού να βραχούν πολύ καλά από όλες τις μεριές.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι ή με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί πολύ καλά το κρέας,
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις,
  • Την επόμενη ημέρα μέσα σε βαθύ ταψί τοποθετούμε μια σχάρα και βάζουμε στο κέντρο τα λεπτά κομμάτια του χοιρινού το ένα πάνω στο άλλο σαν να χτίζουμε πύργο και περνάμε ξύλινα καλαμάκι γύρω γύρω ( αφού τα έχουμε μουσκέψει πρώτα για μια ώρα μέσα σε νερό για να μη καούν στο φούρνο ) σε 5- 6 σημεία , με σκοπό να συγκρατήσουν το χοιρινό καθώς θα ψήνεται.
  • Φροντίζουμε ώστε τα καλαμάκια να φτάσουν έως λίγο κάτω από τη σχάρα και ρίχνουμε 4 κούπες νερό μέσα στο ταψί ώστε να δώσουν υγρασία στο κρέας όσο θα ψήνεται φροντίζοντας να προσθέτουμε νερό όταν λιγοστεύει.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ψηθεί πολύ καλά μέχρι μέσα ο γύρος.
  • Βγάζουμε το γύρο από το φούρνο αφαιρούμε με προσοχή τα ξυλάκια και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ ψιλά κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε τις πίτες για σουβλάκια στο φούρνο κομμένες σε τρίγωνα ( για 10 λεπτά ) αφού τις έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα.
  • Σερβίρουμε στη λαδόκολλα τις ψημένες πίτες με τον σπιτικό γύρο μαζί με φέτες ντομάτας, κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες ,ψιλοκομμένο μαϊντανό , τηγανιτές πατάτες , τζατζίκι και μουστάρδα ντιζόν.
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, χοιρινό
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: BBQ (Barbeque), απόκριες, κυρίως γεύμα, παραδοσιακη συνταγη, χοιρινό
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 9
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close