Κοτόπουλο πικάτα (piccata)

1.5K

 

Κοτόπουλο πικάτα (piccata)

Απίθανη συνταγή με φιλέτα κοτόπουλου με βουτυράτη σάλτσα λεμονιού και κάπαρη από την γειτονική μας Ιταλία. Όπου με λίγα υλικά και απλή τεχνική φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια.
Για την ιστορία "piccata" είναι τα κρέατα τα οποία τα χτυπάμε αρκετά μέχρι να λεπτύνουν και να μοιάζουν σαν σνίτσελ. Στην γαστρονομία έχει πιο σύνθετη σημασία γιατί περιγράφει μια συνταγή που αφορά τα λεπτά φιλέτα από κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι τα οποία σοτάρονται πρώτα και στη συνέχεια φτιάχνουμε μια σάλτσα από βούτυρο, λεμόνι και κάππαρη και περιχύνουμε τα φιλέτα.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 30 λεπτά

Υλικά

  • 4 τεμ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 κουτ.σουπ. κάππαρη ξεπλυμένη
  • 1/2 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/4 φλ.τσ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλ.τσ. νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • 3 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των φιλέτων κοτόπουλου
  • 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλεύρι γ.ο.χ για το πανάρισμα
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Τοποθετούμε τα φιλέτα του κοτόπουλου τα οποία τα έχουμε κόψει σε πολύ λεπτές φέτες ανάμεσα σε 2 στρώσεις πλαστικής μεμβράνης και τα χτυπάμε με τον μπάτη κρεάτων πολύ καλά να λεπτύνουν και να έχουν πάχος 1 - 1,5 εκ. περίπου.
  • Τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από τις 2 μεριές και πασπαλίζουμε ελαφριά με αλεύρι και τινάζουμε πολύ καλά.
  • Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά από 2 λεπτά βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου.
  • Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά για 5 λεπτά ανά πλευρά και στη συνέχεια τα βάζουμε σε πιατέλα.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι την ξεπλυμένη κάπαρη και αν θέλουμε προσθέτουμε τώρα λίγο ελαιόλαδο ακόμα (μια κουταλιά της σούπας) και με μια ξύλινη κουτάλα την σπάμε ελαφρά μέχρι να ζεσταθεί περίπου για 30 δευτερόλεπτα.
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρασί στο τηγάνι ανακατεύουμε και ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε το ροδισμένα κομμάτια και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον ζωμό κοτόπουλου ή νερό και ανακατεύουμε ελαφρά την σάλτσα. Αφήνουμε 2 -3 λεπτά να έρθει σε βρασμό και ρίχνουμε τα παγωμένα κομμάτια του βούτυρου.
  • Ανακατεύουμε να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα για 2 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας την να δέσει.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και βάζουμε ξανά μέσα στη σάλτσα τα φιλέτα κοτόπουλου που είχαμε ετοιμάσει από πριν. Αφήνουμε τα φιλέτα να ζεσταθούν μέσα στη σάλτσα για 1 - 2 λεπτά και τα περιχύνουμε με την σάλτσα λεμονιού.
  • Σερβίρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με την σάλτσα λεμονιού και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι πιλάφι.
Κατηγορία: βούτυρο, κάππαρη, κοτόπουλο, Κυρίως Γεύμα, λεμόνια
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: βούτυρο, Γρήγορο & εύκολο, κάππαρη, κοτόπουλο,, κυρίως γεύμα, νόστιμη συνταγή, οικονομική
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close