Ρολάκια τυριού
Αφράτα και πεντανόστιμα ρολάκια που η ζύμη τους μοιάζει με μπριός με γέμιση από τυρί φέτα ένα σνακ για όλες τις ώρες! Μπορείς να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή στη βόλτα. Ιδανικά για το σνακ των παιδιών στο σχολείο ή για τα παιδικά πάρτι.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 700 γρ. αλεύρι για πίτες ή ψωμί
- 400 ml φρέσκο γάλα αγελαδινό χλιαρό
- 2 τεμ. αυγά ολόκληρα
- 15 γρ. νωπή μαγιά
- 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. φέτα τριμμένη σε ψιλά κομμάτια
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
Οδηγίες
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε 200 ml χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη νωπή μαγιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά με ένα κουτάλι. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε 500 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, τα αυγά ( χτυπημένα πρώτα σε άλλο μπολ ), το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Ακολούθως προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μεγάλα μπαστούνια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα 30 x 50 εκ. περίπου (ανοίγουμε πάντα από το κέντρο προς τις άκρες )
- Ρίχνουμε διάσπαρτα τα ψιλοκομμένα κομμάτια από τη μισή ποσότητα της φέτας και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά και κόβουμε ροδέλες ζύμης πάχους 2 εκ. περίπου.
- Τις μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί ( διαστάσεων 28 εκ. ) που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα ρολάκια στο ταψί κυκλικά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω φροντίζοντας να αφήσουμε ένα μικρό κενό μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης μέχρι να καλύψουμε όλο το ταψί.
- Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τα ρολάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν στον πάγκο εργασίας και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα με κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking