Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα μαϊντανού και τυρί φέτα
Μελιτζάνες ψητές στο φούρνο με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, λιωμένη χοτροκομμένη φέτα και σάλτσα μαϊντανού ένα φαγητό από την κουζίνα της Μεσογείου που δίνει μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα!
Υλικά
Για τις μελιτζάνες:
- 5 τεμ. μελιτζάνες τσακώνικες
- 200 γρ. τυρί φέτα
- ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες
- αλάτι κατά βούληση
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τα σπόρια τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
- 1 κουτ.σουπ. σάλτσα πελτέ
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ
- 1 - 2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη σάλτσα μαϊντανού:
- 1 ματσάκι μαϊντανό κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
- 2 κουτ.σουπ. μηλόξιδο
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξερή
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας. Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση και τις χαράζουμε μπακλαβαδωτά. Στη συνέχεια τις αραδιάζουμε την μια δίπλα στην άλλη με την κομμένη μεριά προς τα πάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει από πριν με αντικολλητικό χαρτί.
- Με πινελάκι λαδώνουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά με λίγο αλάτι για να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε την γλυκιά πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε να σοταριστεί. Τέλος προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες , τη ζάχαρη. αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Όταν η σάλτσα πάρει μια βράση ρίχνουμε 100 ml νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει. Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σάλτσα μαϊντανού:
- Βάζουμε στον επεξεργαστή τον χοντροκομμένο μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδου, την ξερή ρίγανη, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια δεμένη σάλτσα. Αν η σάλτσα μαϊντανού βγει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και χτυπάμε ξανά με τον επεξεργαστή μέχρι να βγει ελαφρά ρευστή.
Για το μοντάρισμα:
- Τοποθετούμε τις ψητές μελιτζάνες την μια δίπλα στην άλλη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας και μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε κάθε μελιτζάνα.
- Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με τριμμένη φέτα και με ένα κουτάλι ρίχνουμε σάλτσα μαϊντανού κατά μήκος σε κάθε μελιτζάνα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Όταν είναι έτοιμες αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tip: Τη σάλτσα μαϊντανού αξίζει να τη δοκιμάσετε με ψητό κοτόπουλο, με ψητό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, σε ψητά λουκάνικα, σε μπρουσκέτες με λευκά τυριά και σε σάντουιτς με αλλαντικά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking