Φωλίτσες με σπανάκι και αυγά
Πασχαλινά σπανακοπιτάκια σε λαχταριστή "μίνι" εκδοχή αντί της κλασσικής σπανακόπιτας με μυρωδικά και βραστό αυγό.Απλή αλλά πολύ ωραία ιδέα για το Πασχαλινό τραπέζι ή για τη Δεύτερη ημέρα της Λαμπρής!
Υλικά
- 2 τεμ. σφολιάτα εμπορίου
- 200 γρ. σπανάκι
- 150 γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο
- 1 κουτ.σουπ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
- 1 τεμ. αυγό
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 τεμ. πράσο μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ελαιόλαδο ακόμα για τις φόρμες
- 3 κουτ.σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη γέμιση:
- 4 τεμ. αυγά
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. κρόκος αυγού
- λευκό σουσάμι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και στη συνέχεια σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Στη συνέχεια βάζουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε και αφήνουμε να πέσει σε όγκο και να στεγνώσει. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 αυγά να βράσουν μέχρι να σφίξουν, σε 5 λεπτά από την ώρα του βρασμού είναι έτοιμα. Τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
- Όταν κρυώσουν εντελώς τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Στο μπολ με το σπανάκι προσθέτουμε το αυγό, τη φέτα ή το ανθότυρο, την παρμεζάνα, τον άνηθο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας και κόβουμε με ένα κουπ πατ 12 στρογγυλούς δίσκους. Τις διαστάσεις για τους στρογγυλούς δίσκους τις προσαρμόζουμε ανάλογα με τη φόρμα για μάφινς που έχουμε στη διάθεσή μας.
- Αλείφουμε τα φορμάκια με λίγο ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου και βάζουμε μέσα σε κάθε φόρμα ένα κομμάτι σφολιάτας.
- Σε κάθε φόρμα βάζουμε περίπου μισή κουταλιά από τη γέμιση που ετοιμάσαμε και μια φέτα βραστό αυγό.
- Καλύπτουμε το βραστό αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση.
- Κόβουμε άλλους 12 δίσκους σφολιάτας με ένα μικρότερο κουπ πατ και καλύπτουμε τις φωλίτσες.
- Τέλος αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
- Όταν είναι έτοιμες οι φωλίτσες τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια τις αφαιρούμε με προσοχή.
- Οι μίνι πασχαλινές φωλίτσες με σπανάκι μπορούν να συνοδεύσουν τα ψητά κρέατα της Λαμπρής.
Σημειώσεις
Tip: Μπορείτε να βράσετε από την προηγούμενη ημέρα τα αυγά και να τα βάλετε στο ψυγείο για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking