Παπαρδέλες με σύγκλινο Μάνης , πομοντόρια και πιπεριές Φλωρίνης
Το σύγκλινο είναι ένα τοπικό αλλαντικό που συναντάμε στη Μάνη και παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται και αποθηκεύεται μαζί με το λίπος του. Το κρέας τεμαχίζεται σε λωρίδες και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε αλάτι για να στεγνώσει. Ακολούθως το καπνίζουν σε ξύλα κέδρου και σχίνου και μαζί με κλαδιά από φρέσκο φασκόμηλο για να πάρει ωραίο άρωμα.Στη συνέχεια το βράζουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με το λίπος με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούν από τον ζωμό , το στεγνώνουν και το τοποθετούν σε βάζο με λάδι ή το λίπος του κρέατος. Με αυτόν τον τρόπο το διατηρούν για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να καταναλωθεί.Στη συγκεκριμμένη συνταγή έγινε συνδυασμός με λαχανικά και σκόρδο που ψήθηκαν πρώτα στο φούρνο και έδωσαν μοναδικό αποτέλεσμα που αξίζει να δοκιμάσετε.
Υλικά
- 1 πακέτο παπαρδέλες
- 350 γρ. σύγκλινο Μάνης κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 4 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης
- 5 - 6 τεμ. πομοντόρια
- 1 τεμ. ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
- 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 ml ζωμό λαχανικών
- 120 γρ κρέμα γάλακτος light
- ελαιόλαδο
- φρέσκο θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Καθαρίζουμε το κεφάλι του σκόρδου αφαιρώντας λίγα από τα εξωτερικά φλούδια χωρίς να το ανοίξουμε γιατί θα ψηθεί ολόκληρο.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε κάθετα αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σπόρια.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πομοντόρια και τα κόβουμε κάθετα.
- Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε με τη σειρά τα λαχανικά το ένα δίπλα στο άλλο και το σκόρδο ολόκληρο και ραντίζουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Πιέζουμε με προσοχή κάθε δοντάκι σκόρδου να βγάλει το εσωτερικό του και το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του σύγκλινου μέχρι να ροδίσουν.
- Σε αυτό το στάδιο βράζουμε τις παπαρδέλες all dente έτσι ώστε να κρατάνε λίγο.
- Τοποθετούμε μια σοτέζα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες μέχρι να γυαλίσουν σε μέτρια φωτιά.
- Όταν πάρουν ξανθό χρώμα ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές Φλωρίνης , τα πομοντόρια, το σύγκλινο Μάνης ,τον πολτό από το σκόρδο ,λίγο φρέσκο θυμάρι , αλάτι , πιπέρι και φέρνουμε μια βόλτα.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και όταν εξατμιστεί ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει δυο με τρείς βράσεις το φαγητό.
- Τέλος με μια τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα πιάνουμε τις παπαρδέλες που είναι προς το τέλος του βρασμού και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σύγκλινο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ρεγκάτο και ανακατεύουμε καλά.
- Αν είναι πολύ στεγνό το φαγητό προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τις παπαρδέλες και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα πάνω στη φωτιά για 2 - 3 λεπτά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking