Γαλακτομπούρεκο

4.6K

 

Γαλακτομπούρεκο

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με αφράτη και πλούσια κρέμα βανίλιας και τραγανό φύλλο με αρωματικό σιρόπι πορτοκαλιού!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο:

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για τα φύλλα

Για τημ κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
  • 190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 τεμ. αυγά ολόκληρα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 τεμ. εκχύλισμα βανίλιας
  • φλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 140 γρ. γλυκόζη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 τεμ. ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσαρόλα και όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αποσύρουμε αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει πολύ καλά.
  • Σε μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη ανακατεύοντας να διαλυθεί το σιμιγδάλι .
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί, κατεβάζουμε λίγο πριν το στάδιο του βρασμού και αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού που έχει αρωματίσει το γάλα.
  • Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο γάλα με τη βοήθειας μιας βαθιάς κουτάλας της σούπας και το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα των αυγών ενώ παράλληλα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη , ανακατεύοντας να ζεσταθούν τα αυγά. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 - 4 φορές συνολικά.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα σε μέτρια φωτιά να δέσει η κρέμα του γαλακτομπούρεκου.
  • Όταν δέσει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει.
  • Αδειάζουμε την κρέμα σε πυρέξ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη κάνει κρούστα και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το μοντάρισμα:

  • Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο ίσα ίσα να λιώσει χωρίς να κάψει και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί βαθύ ταψί 26 εκ. τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας ακτινωτά αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε αναμεσά τους πολύ καλά φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά προς τα έξω από το χείλος του ταψιού.
  • Ρίχνουμε την κρέμα και ισιώνουμε να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα ακτινωτά βουτυρώνοντας τα ένα προς ένα φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και με ένα πινέλακι που το βουτάμε στο βούτυρο πιέζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα κάτω να μπουν μέσα στο ταψί και βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια του γλυκού.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με λίγο νερό και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
  • Όταν ψηθεί το γαλακτομπούρεκο το βάζουμε στον πάγκο εργασίας και αμέσως σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το σερβίρουμε ,γιατί αν το κόψουμε ζεστό θα βγάλει πολλά υγρά στο ταψί.

Σημειώσεις

Tipς: Στο γαλακτομπούρεκο χρησιμοποιούμε γλυκόζη για να μη δημιουργηθούν κρυσταλλάκια στο σιρόπι ή εναλλακτικά στο τέλος του βρασμού στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε στο σιρόπι λίγο ξινό ή σταγόνες λεμονιού.
Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο πάντα καυτό μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι και ποτέ το αντίθετο.
Μπορείτε να ετοιμάσετε το γαλακτομπούρεκο από το βράδυ να το βάλετε στο ψυγείο και να το ψήσετε την άλλη ημέρα και να το σιροπιάσετε με κρύο σιρόπι.
Κατηγορία: αυγά, γάλα, γλυκά, σιμιγδάλι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αυγά, γάλα, Γλυκά, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη, χειμωνιάτικη συνταγή
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close