Ταρτάκια με φύλλο κρούστας, μανιτάρια και μορταδέλα
Πεντανόστιμα και πανεύκολα ταρτάκια με φύλλο κρούστας, μανιτάρια και μορταδέλα για το τραπέζι της Λαμπρής ή για φιλικό κάλεσμα με ποτάκι στο σπίτι!
Υλικά
- 3 τεμ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτά κυβάκια
- 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το άλειμμα των φύλλων και της φόρμας των μάφινς
- 1 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό για τα μανιτάρια
- 1 τεμ. αυγό
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 500 γρ. γάλα φρέσκο αγελαδινό
- 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη ή άλλο κίτρινο τυρί
- λευκό πιπέρι κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο τριμμένο κατά βούληση
- 3 φέτες μορταδέλλα
Για το στόλισμα:
- φυλλαράκια άνηθου
Οδηγίες
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το φρέσκο δενδρολίβανο μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αφαιρούμε το δενδρολίβανο.
- Σε μικρή κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
- Ακολούθως προσθέτουμε το γάλα παγωμένο όλο μαζί και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγό, ανακατεύουμε πολύ γρήγορα να αναμιχθεί με την μπεσαμέλ και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρεγκάτο μαζί με το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουνε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
- Τώρα παίρνουμε τα φύλλα κρούστας τα ανοίγουμε και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια με διαστάσεις 9 χ 9 εκ. περίπου. Το μέγεθος των φύλλων πρέπει να ταιριάζει στις φόρμες μας.
- Αλείφουμε το δίσκο για τα μάφινς με ελαιόλαδο και βάζουμε από δυο φυλλαράκια φύλλο κρούστας ακτινωτά που τα έχουμε περάσει αναμεσά τους με ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν.
- Με τη βάση ενός μικρού ποτηριού πιέζουμε να μπουν μέσα στη θήκη των μάφινς για να σχηματίσουν ένα καλαθάκι που θα προεξέχουν μικρές μυτούλες φύλλου κρούστας.
- Μοιράζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση της κρέμας με τα μανιτάρια που ετοιμάσαμε και γεμίζουμε μέχρι επάνω.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια μορταδέλας και στολίζουμε κάθε ταρτάκι στο κέντρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς για 20 - 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα ταρτάκια τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα ξεφορμάρουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Στολίζουμε με φυλλαράκια από άνηθο και σερβίρουμε ζεστά τα ταρτάκια.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking