Η τυρόπιτα της Χρύσας

6.3K

 

Η τυρόπιτα της Χρύσας

Τυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.
Αυτή η συνταγή μου είναι ιδιαίτερα αγαπητή γιατί μετά την τυρόπιτα της μαμάς μου η συνταγή της κυρίας Χρύσας ( μαμά των καλύτερων φιλενάδων μου Χριστίνας και Έλιας) για σπιτική τυρόπιτα ήταν πάντα μέσα στην καρδιά μου από τα νεανικά μου χρόνια όταν μας την πρόσφερε για κέρασμα!
Είναι πεντανόστιμη πίτα και μπορεί να σταθεί στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας αλλά και σε μια επίσημη περίσταση.
Μερίδες 8
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ ή για πίτες
  • 450 ml νερό
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. ξίδι λευκό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  • 200 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 100 γρ. ανθότυρο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 25 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 3 τεμ. αυγά ολόκληρα
  • λευκό πιπέρι κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • ελαιόλαδο
  • νερό
  • λευκό σουσάμι

Οδηγίες

  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το νερό τμηματικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι για να έρθει η ζύμη εκεί που θέλουμε.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη 30 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά μαζί με το γιαούρτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο τα τυριά και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης πάχους 0,5 εκ. με τον πλάστη.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και τοποθετούμε το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. από το χείλος του.
  • Απλώνουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε να πάει παντού.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια κατά τον ίδιο τρόπο με το πρώτο σκεπάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων γύρω γύρω για να κάνουμε τον γνωστό "κόρθο".
  • Χαράζουμε την επιφάνεια σε τρίγωνα με κοφτερό μαχαίρι, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει το φύλλο της τυρόπιτας τραγανό. Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο λευκό σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 50 - 55 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ροδίσει η τυρόπιτα και να ψηθεί πάνω και κάτω.
  • Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, Ανθότυρο, αυγά, ελαιόλαδο, ορεκτικά, πίτες, Σνακ, τυρί ρεγκάτο, τυρί φέτα, τυρόπιτα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, αλμυρή πίτα, ανθότυρο, απόκριες, αυγά, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή, Πάσχα, πίτες, σνακ, τυρί ρεγκάτο, τυρί φέτα, τυρόπιτα, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 10
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close