Νηστίσιμη χορτόπιτα της Άνοιξης

2.5K

 

5 from 1 vote

Νηστίσιμη χορτόπιτα της Άνοιξης

Αυτή την εποχή που τα χορταρικά βρίσκονται σε αφθονία είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε μια ανοιξιάτικη νηστίσιμη χορτόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο έκπληξη, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την κανονική πίτα σε νοστιμιά .
Προετοιμασία 1 ώρα 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες 20 λεπτά

Υλικά

Υλικά για το χειροποίητο φύλλο :

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για πίτες
  • 1 ποτήρι του νερού υγρή σόδα σε μπουκάλι
  • 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι του νερού χλιαρό γάλα
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση :

  • 500 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι λάπαθα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι σέσκουλα ψιλοκμμένα
  • 3 τεμ. πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 τεμ. πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
  • 400 γρ. νηστίσιμο τυρί φέτα για vegan κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 2 - 3 κουτ.σουπ. ρύζι γλασέ
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε πάντα από την γέμιση για να δώσουμε χρόνο στα χορταρικά να στραγγίξουν τα υγρά τους και να κρυώσει η γέμιση για να μη πανιάσει το κάτω φύλλο.
  • Καθαρίζουμε , πλένουμε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε στραγγιστό για μακαρόνια μαζί με λίγο αλάτι για να κατεβάσει τα υγρά του για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι , το φρέσκο κρεμμυδάκι , το πράσο ,το μοσχοκάρυδο , αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
  • Στο τέλος ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά και τα πράσινα λαχανικά εκτός από το σπανάκι και αφού τα ανακατέψουμε μια δυο φορές αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα των λαχανικών.
  • ΄Οταν έχουν κρυώσει τα λαχανικά στίβουμε πολύ καλά το σπανάκι με τα χέρια μας και το ρίχνουμε μέσα στη γέμιση.
  • Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη για την πίτα βάζοντας σε μπολ όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενώ παράλληλα ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
  • Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν πλάθεται εύκολα και δεν κολλάει στα χέρια ωστόσο αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα .
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε στη μέση .
  • Ανοίγουμε πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη για πίτες το πρώτο φύλλο και φροντίζουμε να είναι μεγάλο για να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Τώρα μέσα στο μπολ της γέμισης ρίχνουμε το νηστίσιμο τυρί και το ρύζι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αδειάζουμε την κρύα γέμιση μέσα στο ταψί και ισιώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο λίγο μικρότερο από το πρώτο και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση τσαλακωμένα.
  • Ενώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου με το επάνω και κάνουμε τον χαρακτηριστικό κόρθο.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και ψήνουμε την χορτόπιτα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει.
  • 'Οταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σημειώσεις

Tipς: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι γλασέ  με πλιγούρι ή τραχανά για να βοηθήσει να δέσει  η γέμιση και μη βγάλει υγρά η πίτα και πανιάσει.
Αντί για νηστίσιμο τυρί φέτα στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε κανονικό τυρί φέτα στην ίδια ποσότητα μαζί με δυο αυγά χτυπημένα πρώτα σε μπολ.
Κατηγορία: άνηθος, κρεμμυδάκι φρέσκο, μυρώνια, πίτες, σπανάκι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: vegan, vegeterian, άνοιξη, νηστεία, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη, Πάσχα, πίτες, σπανάκι, σπανακόπιτα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Join the Conversation

  1. Άννα says:

    5 αστέρια
    Φαίνεται υπέροχη. Θα επιχειρήσω νατην φτιάξω. Ελπίζω να βρω όλα τα υλικά.

    1. Αξίζει να την δοκιμάσεις είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close