Τυρόπιτα στριφτή με φύλλο κρούστας
Εύκολη τυρόπιτα στριφτή με φύλλο κρούστας με μια διαφορετική τεχνική που δίνει όμως πολύ ωραίο αποτέλεσμα και μπορεί να σταθεί σε κάθε περίσταση.
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας ( 7 - 8 φύλλα περίπου )
- 400 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
- 6 τεμ. αυγά
- 600 ml φρέσκο γάλα αγελαδινό
- ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τα φύλλα
- 1 κουτ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα των αυγών στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σε μπολ κομματιάζουμε το τυρί φέτα σε ψιλά κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας.
- Παίρνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας, λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινελάκι και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου ψιλοκομμένο τυρί φέτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το φύλλο από την μακριά μεριά να σχηματιστεί σαν βεντάλια. Στη συνέχεια στρίβουμε ελαφρά σε κύκλο δίνοντας σχήμα σαλιγκαριού.
- Σε καλά λαδωμένο αντικολλητικό ταψί 28 cm μεταφέρουμε στο κέντρο το φύλλο κρούστας που ετοιμάσαμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Όμοια λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τυρί φέτα ένα ένα τα φύλλα φροντίζοντας να συνεχιστεί ο σαλίγκαρος από εκεί που σταματήσαμε.
- Στο τέλος όλο το ταψί θα έχει όψη ενός μεγάλου σαλίγκαρου.
- Με το πινελάκι ραντίζουμε την πίτα με το ελαιόλαδο που περίσσεψε από το άλειμμα των φύλλων.
- Ψήνουμε την τυρόπιτα στο φούρνο στους 200 C βαθμούς για 30 λεπτά.
- Μετά από 30 λεπτά με τη βοήθεια βαθιάς κουτάλας ρίχνουμε το μείγμα αυγών σε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας και βάζουμε ξανά στο φούρνο την τυρόπιτα για άλλα 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να αποκτήσει ρόδινο χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε στο πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σερβίρουμε την στριφτή τυρόπιτα κόβοντας σε τριγωνικά κομμάτια και αν θέλουμε συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και λευκό ξηρό κρασί.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking