Σαλάτα με ψητά παντζάρια, φράουλες και ταλαγάνι

2.2K

 

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, φράουλες και ταλαγάνι

Φρέσκια ανοιξιάτικη και πολύ λαχταριστή σαλάτα με παντζάρια, φράουλες και ταλαγάνι για το καθημερινό ή το Κυριακάτικο τραπέζι που με το γκουρμέ dressing της θα κάνει μοναδικό το ταξίδι σας στη γεύση.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 50 λεπτά

Υλικά

Για τη σαλάτα:

  • 8 μέτρια παντζάρια και 2 ακόμη για τον χυμό
  • 2 ματσάκια ρόκα ή άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • 250 γρ. ταλαγάνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. μηλόξιδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι κατά βούληση

Για το dressing:

  • 1 φλ.καφέ μικρό χυμό παντζαριού
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. πετιμέζι ή μέλι
  • 1 κουτ.σουπ. μουστάρδα
  • 1 φλ.του καφέ ελληνικού ξύδι λευκό μπαλσαμικό
  • αλάτι κατά βούληση

Οδηγίες

Για τα παντζάρια:

  • Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Σε μια λαδόκολλα βάζουμε τα παντζάρια και ραντίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Τυλίγουμε τα μαντζάρια με τη λαδόκολλα δημιουργώντας ένα πουγκί, σφραγίζουμε το πουγκί με αλουμινόχαρτο πολύ καλά και τοποθετούμε σε ταψάκι.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν τα παντζάρια είναι πολύ μεγάλα ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Μόλις τα παντζάρια είναι έτοιμα κρατάμε το χυμό τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε κυδωνάτα ή σε τετράγωνα κομμάτια.

Για το ταλαγάνι:

  • Αλείφουμε το ταλαγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε το τυρί σε καυτό σχαροτήγανο ή σε τοστιέρα μέχρι να ροδίσει και από τις δυο μεριές. Στη συνέχεια κόβουμε το ταλαγάνι σε τρίγωνα.

Για τις φράουλες:

  • Βάζουμε τις φράουλες σε βαθύ μπολ με νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο και τις αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στο νερό. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα κοτσανάκια τους και στη συνέχεια τις κόβουμε κυδωνάτες.

Για το χυμό παντζαριού:

  • Βράζουμε 2 παντζάρια με λίγο νερό και όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και σουρώνουμε με το σινουά (σουρωτήρι) για να πάρουμε το χυμό.

Για το dressing:

  • Βάζουμε τον χυμό παντζαριού στο μπλέντερ, τη μουστάρδα, το πετιμέζι, το λευκό ξύδι και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά σαν κορδόνι ενώ παράλληλα χτυπάμε με το μπλέντερ για να γίνει αραιή κρέμα.

Για το μοντάρισμα της σαλάτας:

  • Πλένουμε πολύ καλά τη ρόκα την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την βάζουμε σε βαθύ μπολ και ρίχνουμε λίγο dressing για να βραχεί η ρόκα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια την μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα παντζάρια, τις φράουλες και το ταλαγάνι.
  • Προσθέτουμε λίγο dressing ακόμα επάνω από τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Κατηγορία: παντζάρια, ρόκα, σαλάτες, ταλαγάνι, φράουλες
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: ανοιξιάτικη συνταγή, κυριακάτικο τραπέζι, νόστιμη συνταγή, παντζάρια, Πάσχα, σαλάτες, ταλαγάνι, φράουλες
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close