Βασιλόπιτα τσουρέκι
Αφράτη, αρωματική και εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του ζαχαροπλαστείου και θα γλυκάνει τους καλεσμένους σας για μια τυχερή καινούργια χρονιά!
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
- 100 ml γάλα χλιαρό
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 τεμ. αυγά μεγάλα
- 75 γρ. νωπή μαγιά
- 2 τεμ. πορτοκάλια ξύσμα
- 1 κουτ.κοφτό μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κουτ.κοφτό κάρδαμο τριμμένο
- 3 - 4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Ξεκινάμε με το προζύμι βάζοντας μέσα σε ένα βαθύ ψηλό γυάλινο μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Στη συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές τη σούπας κοφτές αλεύρι από αυτό της συνταγής και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά.
- Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και όταν είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μπολ ρίχνοντας μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύοντας να λιώσει καλά.
- Μέσα στο μπολ με το βούτυρο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαστιχέλαιο, το κάρδαμο και το μαχλέπι και ανακατεύουμε ξανά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Αδειάζουμε το μείγμα του βούτυρου που ετοιμάσαμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το προζύμι που ετοιμάσαμε και αρχίζουμε να χτυπάμε με τον γάντζο στη μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι.
- Δουλεύουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη έτσι ώστε να μη περνάει αέρας από πουθενά. Από πάνω καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διογκωθεί για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C βαθμούς στον αέρα .
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα δυο τρεις φορές και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα με τις άκρες προς τα κάτω δίνοντας στογγυλό σχήμα στη ζύμη.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32 εκ. πολύ καλά και στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε με προσοχή τη ζύμη απλώνοντας τη με τις παλάμες μας.
- Σε μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Τέλος πασπαλίζουμε με μπόλικο φιλέ αμυγδάλου όλη την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 160 C στον αέρα.
- Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε στον πάγκο να κρυώσει 30 λεπτά και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Τέλος αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα εντελώς και σε αυτό το στάδιο βάζουμε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος της ζύμης.
- Για να την διατηρήσουμε φρέσκια και μαλακή την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη μέχρι να την παρουσιάσουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε βγάζουμε τη διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε σε στρογγυλή πιατέλα. Καλή χρονιά!
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking