Γιορτινό ψωμί σαν τσουρέκι
Γλυκό ψωμί που η γεύση του μοιάζει σαν τσουρέκι με πλούσια υφή και γέμιση από καρύδια, αποξηραμένα σύκα και αποξηραμένα βερίκοκα. Είναι μαλακό, μυρωδάτο, λίγο γλυκό και μπορείς να το σερβίρεις για πρωινό μαζί με βούτυρο και μαρμελάδα ή ακόμα να πλαισιώσει μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικά.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουτ.σουπ. αλεύρι για τσουρέκι
- 2 τεμ. αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό χλιαρό
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100 γρ. σύκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1 τεμ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή μια βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 κουτ.σουπ. γάλα
- φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά ψιχουλιασμένη με τα χέρια μας. Ακολούθως προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Καλύπτουμε το μπολ με διπλή διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το προζύμι που ετοιμάσαμε και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τα αποξηραμένα σύκα , τα αποξηραμένα βερίκοκα, την υγρή βανίλια και τέλος το αλάτι και χτυπάμε με το γάντζο για 4 λεπτά.
- Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά με σταθερή ροή σαν "κορδόνι" ενώ παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 20 λεπτά. Η ζύμη είναι μαλακή και κολλώδης αλλά έτσι πρέπει να είναι η υφή της.
- Σταματάμε το μίξερ και μαζεύουμε με μια μαρίζ τα τοιχώματα της ζύμης προς το κέντρο. Καλύπτουμε με διπλή διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 C βαθμούς.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα (αν κολλάει η ζύμη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι) δυο φορές. Κατόπιν το γυρίζουμε ανάποδα και στριφογυρίζουμε το ζυμάρι να γίνει καρβελάκι.
- Τοποθετούμε το καρβελάκι σε γάστρα όπου έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε μπολ βάζουμε τον κρόκο αυγού και δυο κουταλιές της σούπας γάλα ανακατεύουμε και περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινελάκι.
- Χαράζουμε ένα σταυρό λίγο βαθιά με μαχαίρι τη επιφάνεια του ζυμαριού και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 30 - 35 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε με σχάρα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Σερβίρουμε το ψωμί σαν τσουρέκι κόβοντας σε λεπτές φέτες.
Σημειώσεις
Tip:Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο ξηρό καρπό μας αρέσει και αντί για αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα μπορούμε να βάλουμε σταφίδες, αποξηραμένα κράνμπερι ή όποιο άλλο φρούτο αποξηραμένο επιλέξουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking