Χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα με πολύχρωμες τυρομπαλίτσες
Απίθανη και δροσερή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς με λαχταριστές τυρομπαλίτσες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.
Υλικά
Υλικά για τη σαλάτα:
- 2 τεμ. σαλάτες εποχής πράσινες ανάμεικτες
- 1 ματσάκι άγρια ρόκα
- 1/2 φλ.τσ. κράνμπερις αποξηραμένα
- 1 τεμ. πιπεριά Φλωρίνης
- 8 τεμ. σύκα ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 τεμ. πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά καρέ
- 2 κουτ.σουπ. κολοκυθόσπορο
- 2 κουτ.σουπ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Για τη Σως:
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 3 - 4 κουτ.σουπ. μπαλσαμικό
- 2 κουτ.σουπ. μέλι
- 4 κουτ.σουπ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Υλικά για τις πολύχρωμες τυρομπαλίτσες:
- 300 γρ. μασκαρπόνε
- 200 γρ. τυρί φέτα
- 2 κουτ.σουπ. καρύδια αλεσμένα σαν πούδρα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Επικάλυψη για τις τυρομπαλίτσες:
- 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- 2 - 3 κουτ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 φλ.τσ. κράνμπερις
Οδηγίες
- Ξεκινάμε πρώτα από τις τυρομπαλίτσες για να προλάβουν να παγώσουν στο ψυγείο.
- Θρυμματίζουμε σε ένα μπολ τη φέτα και προσθέτουμε το μασκαρπόνε μαζί με την πούδρα από τα καρύδια και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα τυριά σε ένα σφιχτό μείγμα.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για δυο ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα. Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη βάζοντας όλα τα υλικά της σε ένα ταψάκι κι ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα τυριών και πλάθουμε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού με τα χέρια και τις κυλάμε στην επικάλυψη που ετοιμάσαμε φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
- Αφού οι τυρομπαλίτσες καλυφθούν καλά γύρω γύρω τις αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τις σερβίρουμε.
- Για τη σαλάτα πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα από τις πρασινάδες και τη ρόκα, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα. Βάζουμε από πάνω την πράσινη πιπεριά μαζί με την πιπεριά Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ μαζί με το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της σως σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως κι ανακατεύουμε απαλά.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της σαλάτας με τα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες, τα αποξηραμένα κράνμπερις, τον κολοκυθόσπορο και τα φυστίκια Αιγίνης και βάζουμε εδώ και εκεί τις τυρομπαλίτσες που έχουμε ετοιμάσει και σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
Tipς: Βάζουμε την σάλτσα στις σαλάτες πάντα την τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί τα όξινα υλικά , όπως το ξίδι και οι χυμοί των φρούτων, θα μαράνουν τα πράσινα φύλλα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αποξηραμένα κράνπερις με αποξηραμένες σταφίδες και τα φυστίκια Αιγίνης με οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό μας αρέσει ή με λευκό και μαύρο σουσάμι.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking