Brioche με γέμιση πραλίνας
Αυτά τα υπέροχα και αφράτα brioche με γέμιση πραλίνας είναι ο καλύτερος φίλος του καφέ και είναι τόσο λαχταριστά που δεν θέλεις να φας μόνο ένα!
Υλικά
- 200 ml χλιαρό γάλα
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια και λίγο ακόμα αν χρειαστεί
- 2 κουτ.σουπ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 40 ml ηλιέλαιο
- 1 τεμ. αβγό
- 1 ασπράδι αβγού επιπλέον
- ½ κουτ.γλ. αλάτι
Γέμιση:
- πραλίνα φουντουκιού
Επικάλυψη:
- 1 κρόκο αβγού
Οδηγίες
- Μέσα στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ζεστό γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά.
- Συνεχίζουμε με το βούτυρο,το ηλιέλαιο,το αβγό και ένα επιπλέον ασπράδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ 15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι)
- Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με τα χέρια μας και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
- Μετά από 1 ώρα λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας παίρνουμε λίγη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου μανταρινιού και την πλάθουμε λίγο τραβώντας απαλά τις άκρες και βάζοντας προς τα μέσα (αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 2-3 φορές) και στον πάγκο εργασίας την γυρίζουμε σαν μπαλίτσα.
- Ανοίγουμε απαλά με την παλάμη μας ένα δισκάκι και βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη πραλίνα κλείνουμε καλά και βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα με το κλείσιμο προς τα κάτω.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με το γάλα και περνάμε τα brioche με ένα πινελάκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.