Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου με επικάλυψη σοκολάτας
Πεντανόστιμα μπισκότα βουτύρου με επικάλυψη σοκολάτας ιδανικά για κέρασμα τις ημέρες των γιορτών. Τα μπισκότα έχουν πλούσια βουτυρένια γεύση και η σοκολάτα γκανάζ τους δίνει έξτρα νοστιμιά!
Υλικά
- 175 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ολόκληρο αυγό
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
Υλικά για τη σοκολάτα γκανάζ:
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά ψιλοκομμένη
- 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Οδηγίες
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το σύρμα βάζουμε τον γάντζο και προσθέτουμε το αυγό, την υγρή βανίλια και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα με τον γάντζο και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Η ζύμη είναι μαλακή αλλά αυτό μη σας φοβίσει και μη ρίξετε επιπλέον αλεύρι , γιατί στο ψυγείο θα σφίξει.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μπολ για μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού την πλάθουμε σε μπαλίτσα και την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη φροντίζοντας να αφήνουμε κενό ανάμεσα στα μπισκότα γιατί στο ψήσιμο απλώνουν.
- Κάνουμε με το δάχτυλο ή με ένα ξυλάκι στο κέντρο του μπισκότου μια λακούβα μέχρι κάτω με προσοχή να μην τρυπήσουμε τον πάτο του μπισκότου.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 C βαθμούς.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
- Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κορνέ γεμίζουμε τις λακουβίτσες με σοκολάτα γκανάζ.
Για τη σοκολάτα γκανάζ;
- Σπάμε σε μικρά κομμάτια και τις δυο σοκολάτες και τις βάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά η γκανάζ (ιδανικά ένα βράδυ εκτός ψυγείου για να σφίξει) και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε στα μπισκότα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking