Γεμιστά

574

 

Γεμιστά

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό της ελληνικής κουζίνας και ένα από τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων δεν είναι άλλο από τα γεμιστά. Είναι ένα από αυτά που περνάει από γενιά σε γενιά και η νοστιμιά του μένει πάντα αναλλοίωτη στο χρόνο. Είναι το φαγητό που θέλεις να το τρως ξανά και ξανά όταν γυρίζεις αποκαμωμένος από την θάλασσα μαζί με μια δροσερή μπυρίτσα για να σε ξεδιψάσει από την κάψα του καλοκαιριού. Όταν φτάνει στο πιάτο μπορεί να φαίνεται απλό ωστόσο η παρασκευή του περνάει από διάφορα στάδια και κάθε μια νοικοκυρά έχει τα μυστικά της. Θέλετε να μάθετε τα δικά μου;
Μερίδες 6
Προετοιμασία 50 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 50 λεπτά

Υλικά

  • 4 τεμ. ώριμες ντομάτες
  • 2 τεμ. πιπεριές κόκκινες
  • 2 τεμ. πιπεριές κίτρινες
  • 2 τεμ. κολοκυθάκια μεγάλα
  • 2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 τεμ. πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 τεμ. κρεμμύδια μεγάλα
  • 2 τεμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 80 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 τεμ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 τεμ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 110 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κουτ.σουπ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κουτ.γλ. ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 1 κουτ.γλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ταψί:

  • 3 τεμ. ώριμες ντομάτες χωρίς τα σπόρια τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες

  • Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά στο σουρωτήρι για τα μακαρόνια για να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Τρίβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  • Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες από την μεριά του κοτσανιού και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα και την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και την βάζουμε στο μπολ με την πιπεριά Φλωρίνης. Μέσα στο μπολ προσθέτουμε το ρύζι μαζί με τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και την γλυκιά πάπρικα, το γλυκό μπούκοβο, την ξερή ρίγανη , το ξερό θυμάρι και τη ζάχαρη.
  • Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές από τη μεριά του κοτσανιού αφαιρούμε τα σπόρια από τα καπάκια και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τρίβουμε το κρεμμύδι στο χοντρό τρίφτη και τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά από δυο λεπτά το κρεμμύδι για να σοταριστεί ελαφρά μαζί με το σκόρδο προσέχοντας να μην καούν γιατί θα πικρίσει το φαγητό.
  • Το αφήνουμε δυο - τρια λεπτά και προσθέτουμε το κολοκύθι καλά στυμμένο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά από 10 λεπτά αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία και προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα άλλα υλικά. Τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C .
  • Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λαχανιά με ένα κουτάλι μέχρι επάνω και σκεπάζουμε με τα καπάκια.
  • Τα τοποθετούμε με τη σειρά σε μέτριο ταψί με τα καπάκια προς τα επάνω.
  • Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε ενδιάμεσα στα λαχανικά.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το ταψί σε ένα μπολ ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα λαχανικά.
  • Ψήνουμε για 1 - 1/2 ώρα ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις.
  • Σερβίρουμε κατά προτίμηση όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα μαζί με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Κατηγορία: γεμιστά, Κυρίως Γεύμα, Νηστήσιμο, ντομάτες, πιπεριές, ρύζι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: ελληνική κουζίνα, καλοκαιρινη συνταγή, κίτρινη πιπεριά, κοκκινη πιπεριά, ντομάτες, ρύζι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close