Σουτζουκάκια από κιμά κοτόπουλου και ρύζι Basmati
Τα σουτζουκάκια είναι το απόλυτο comfort food της ελληνικής κουζίνας και σε αυτή τη συνταγή τα σερβίρουμε με κιμά από κοτόπουλο και ρύζι Basmati. Ένα φαγητό για το καθημερινό ή Κυριακάτικο τραπέζι πολύ χορταστικό και υγιεινό γιατί τα σουτζουκάκια ψήνονται στο φούρνο και γίνονται πιο ελαφριά, έτσι θα τα λατρέψουν τα παιδιά και θα τα αγαπήσουν οι μεγάλοι!
Υλικά
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
- 1 κιλό κιμά από κοτόπουλο ( μπούτια και στήθος ανάμεικτο)
- 2 - 3 τεμ. μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
- 2- 3 τεμ. σκελίδες σκόρδο πολτός
- 5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. κύμινο σκόνη
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 2 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 700 γρ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη από κονσέρβα
- 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 τεμ. σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για το ρύζι Basmati:
- 2 φλ.τσ. ρύζι Basmati
- 4 φλ.τσ. νερό
- 1 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι
Οδηγίες
- Βάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί στον επεξεργαστή χωρίς την κόρα να γίνει ψίχουλα.
- Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια μαζί με το ψωμί ,αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
- Για τη σάλτσα: Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Όταν το σκόρδο αρχίσει να μυρίζει προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας μαζί με την γλυκιά πάπρικα και το κύμινο και τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα μαζί με 1 -1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό ,τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Βγάζουμε το μπολ με το μίγμα από τα σουτζουκάκια από το ψυγείο και βρέχοντας τα χέρια μας με ελαιόλαδο τακτικά πλάθουμε τα σουτζουκάκια δίνοντας μακρόστενο σχήμα.
- Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθούν.
- Ακολούθως βάζουμε τα ψημένα σουτζουκάκια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να πάρουν 2 -3 βράσεις.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με ρύζι Basmati.
Για το ρύζι Basmati:
- Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με το νερό και λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
- Σβήνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 5 λεπτά ακόμη για να απορροφηθεί όλο το νερό. Σερβίρουμε το ρύζι ζεστό.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking