Στριφτή κοτόπιτα (σαλίγκαρος)

2.7K

 

Στριφτή κοτόπιτα (σαλίγκαρος)

Νόστιμη στριφτή κοτόπιτα με μια διαφορετική τεχνική ανοίγματος του φύλλου αλλά με πολύ νοστιμιά που αξίζει να δοκιμάσετε.
Μερίδες 12
Προετοιμασία 45 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

Υλικά για το φύλλο:

  • 125 γρ. αλεύρι κίτρινο για πίτες
  • 200 γρ. μαλακό αλεύρι
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. ξίδι
  • 1 κουτ.σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Υλικά για την γέμιση:

  • 1 τεμ. στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
  • 2 τεμ. μπούτια κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
  • 2 τεμ. πράσα ψιλοκομμένα το λευκό μέρος και λίγο από το πράσινο μέρος
  • 2 τεμ. καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
  • 1 φλ.του καφέ τραχανά γλυκό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε μεγάλο και βαθύ μπολ βάζουμε το μαλακό αλεύρι μαζί με το κίτρινο αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά τρίβοντάς τα μεταξύ τους.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας ,αλλά αυτό μη σας φοβίσει ,γιατί στο άνοιγμα των φύλλων θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι αλεύρι.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 60 λεπτά περίπου.
  • Μετά από μια ώρα την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να ξεπαγώσει (5 λεπτά) και ανοίγουμε το φύλλο σε μεγάλο στρογγυλό τραπέζι καλά αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε το ζυμάρι με αλεύρι για να μη κολλάει και ανοίγουμε με λεπτό πλάστη ένα πολύ μεγάλο φύλλο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μπορούμε σε διάμετρο.
  • Γύρω γύρω από το στρογγυλό φύλλο βάζουμε τη γέμιση κοτόπουλου που ετοιμάσαμε και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να κλείσουμε τη γέμιση έτσι ώστε να μοιάζουν με ρολό. Κάνουμε ξανά άλλα τρία γυρίσματα της ζύμης ρολάροντας προς τα μέσα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω γύρω το ζυμάρι που δεν έχουμε ρολάρει (δηλαδή ένα μεγάλο και στρογγυλό κύκλο ζυμαριού) έτσι ώστε να μοιάζει σαν γεμιστό κολιέ. Στην ουσία φτιάχνουμε ένα πολύ μεγάλο γεμιστό ρολό. Με τη στρογγυλή ζύμη που περίσσεψε φτιάχνουμε ένα μικρότερο γεμιστό ρολό.
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με ένα πινελάκι.
  • Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό και το στρίβουμε ελαφρά και το τυλίγουμε στο ταψί σε σχήμα σαλίγκαρου ξεκινώντας από το κέντρο και τελειώνουμε προς τα έξω δίνοντας σχήμα σπιράλ.
  • Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και νερό της βρύσης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς για μια ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο , ώσπου ο σαλίγκαρος να ροδίσει καλά.
  • Κόβουμε τη στριφτή κοτόπιτα όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε μαζί με σαλάτα εποχής.

Για τη γέμιση:

  • Βράζουμε το στήθος του κοτόπουλου μαζί με τα μπούτια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε να μοιάζουν σαν χοντρός κιμάς.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και τα καρότα μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθούν.
  • Ακολούθως ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τον τραχανά και σοτάρουμε ελαφρά για 3 λεπτά και ρίχνουμε 1 φλυτζάνι ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά.
  • Όταν είναι έτοιμη η γέμιση αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα αυγό, την τριμμένη γραβιέρα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τη γέμιση να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Η γέμιση είναι τώρα έτοιμη να μπει στη ζύμη.
Κατηγορία: αυγά, καρότα, κοτόπουλο, πίτες, πράσα, τραχανάς γλυκός, τυρί γραβιέρα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, κοτόπουλο,, κυριακάτικο τραπέζι, πίτες, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close