Χοιρινό κρασάτο με ελιές, χρωματιστές πιπεριές και πουρέ γλυκοπατάτας
Ένα πιάτο για κάθε γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι με καθαρά Μεσογειακό χαρακτήρα.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό από σπάλα κομμένο σε μεγάλες μερίδες
- 1 τεμ. κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
- 1 τεμ. κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μπστουνάκια
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 τεμ. σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 10 - 15 τεμ. ελιές Καλαμών elia & alla χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
- 1 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
- 1 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 2 φλ.τσ. ζωμό από κοτόπουλο
- 2 τεμ. φύλλα δάφνης
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
- 500 γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 50 γρ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1/2 κουτ.γλ. κάρυ σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
- Σε φαρδιά και πλατιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τμηματικά τα κομμάτια του χοιρινού με το μπαχάρι μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο μεριές. Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε πιατέλα και το κρατάμε ζεστό μέχρι να το χρειαστούμε ξανά.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις χρωματιστές πιπεριές μαζί με το σκόρδο και λίγο αλάτι να σοταριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ακολούθως προσθέτουμε μέσα στα λαχανικά τα κομμάτια του κρέατος και φέρνουμε μια βόλτα με μια ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε το φαγητό με λευκό κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το ζωμό από το κοτόπουλο μαζί με τα φύλλα δάφνης, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χλιαρό νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι.
- Κατά διαστήματα παρακολουθούμε το φαγητό κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
- Δέκα λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και τις ελιές και αφήνουμε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
- Συνοδεύουμε το χοιρινό με την σάλτσα του και πουρέ γλυκοπατάτας.
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις γλυκοπατάτες μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα και καλύπτουμε τα λαχανικά με νερό προσθέτοντας το κάρυ σε σκόνη και αλάτι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αλέθουμε στον επεξεργαστή μέχρι να πάρουμε ένα λείο αποτέλεσμα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει πολύ καλά. Αν είναι σφιχτός ο πουρές γλυκοπατάτας το αραιώνουμε με λίγο από το νερό που βράσαμε τα λαχανικά.
Σημειώσεις
Tipς: Επειδή η κεφαλογραβιέρα και οι ελιές είναι έτσι κι αλλιώς αλμυρά προσέχουμε το επιπλέον αλάτι στο φαγητό.
Αν δεν έχουμε ελιές χωρίς κουκούτσι τεμαχίζουμε τη σάρκα του με κοφτερό μαχαίρι και το αφαιρούμε.
Αν οι ελιές είναι πολύ αλμυρές τις βάζουμε για λίγες ώρες στο νερό να φύγει το επιπλέον αλάτι.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking