Μαρμελάδα φράουλα με αστεροειδή γλυκάνισο
Σπιτική μαρμελάδα φράουλα που κρατά μέσα στο βαζάκι της το χρώμα και τη γεύση της Άνοιξης όλο το χρόνο. Μοναδική συνταγή που αν την ακολουθήσετε κατά γράμμα θα έχετε σίγουρη επιτυχία.
Υλικά
- 1 κιλό ώριμες μικρές φράουλες
- 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 τεμ. χυμό λεμονιού και 1/2 χυμό λεμονιού για το τέλος
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες να φύγουν τα χώματα χωρίς όμως να βγάλουμε το κοτσάνι τους, για να μην απορροφήσουν νερό.
- Τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε στραγγιστήρι για μακαρόνια.
- Καθαρίζουμε τα κοτσανάκια τους και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με καπάκι . Αν είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.
- Ραντίζουμε τις φράουλες με το χυμό του λεμονιού και σκορπίζουμε επάνω τους τη ζάχαρη και προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο για έξτρα άρωμα.
- Αφήνουμε σκεπασμένη το μπολ σκεπασμένο για ένα βράδυ στο ψυγείο για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και να κατεβάσει η φράουλα τα υγρά της.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε τις φράουλες σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 5 ή στο 6 ) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού εμφανίζεται στην επιφάνεια ροζ αφρός που τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
- Όταν έχει δέσει η μαρμελάδα προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι ακόμα και αν θέλουμε προσθέτουμε την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε απαλά.
- Η βανίλια δίνει πολύ ωραίο άρωμα στη μαρμελάδα.
- Βάζουμε την μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα καυτά βάζα και γεμίζουμε μέχρι επάνω και αμέσως σφραγίζουμε με το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα τα βαζάκια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν μια ολόκληρη νύχτα και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.
- Όταν ανοίξουμε ένα βαζάκι μαρμελάδας στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.
Τέστ για δέσιμο μαρμελάδας:
- Βάζουμε ένα μικρό πιατάκι στην κατάψυξη να παγώσει πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας.
- Αφήνουμε για λίγο και μετά περνάμε το δάχτυλό μας ανάμεσα από την μαρμελάδα.
- Αν το αυλάκι που σχηματίστηκε μένει σταθερό και δεν κλείσει η μαρμελάδα είναι έτοιμη αλλιώς δένουμε λίγο ακόμη την μαρμελάδα.
Σημειώσεις
Τipς: Αν θέλουμε πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε 80 γρ. ουίσκι στην κατσαρόλα, αμέσως μόλις δέσει η μαρμελάδα και θα συνεχίσουμε το βράσιμο για 1 λεπτό ακόμα.
Για την αποστείρωση των βάζων μπορείς να πας στην κατηγορία στα tipς & συμβουλές για να δεις πως γίνεται.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking
Φ-Α-Ν-Τ-Α-Σ-Τ-Ι-Κ-Η στο λέω και το υπογράφω! Τέτοια μαρμελάδα με αρώματα κι υφή θαυμάσια δεν έχω ξαναδει! Μπράβο Νικόλ μου!
(Α. Μήλιου – Με ό,τι έχει το ντουλάπι!)
Ευχαριστώ πολύ Ασημένια μου να είσαι πάντα καλά. Πράγματι βγήκε καταπληκτική η γεύση της μαρμελάδας.