Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτες και καρότα
Τις κρύες μέρες του χειμώνα οι σούπες έχουν την τιμητική τους για να μας ζεστάνουν αλλά και για να μας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός.Η συγκεκριμμένη βελουτέ με τις γλυκοπατάτες και τα καρότα είναι ελαφριά, πολύ γευστική και πλούσια σε βιταμίνες.
Υλικά
- 600 γρ. γλυκοπατάτες
- 400 γρ. καρότα
- 1 τεμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 τεμ. σκελίδα σκόρδο
- 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 500 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 500 ml ζωμός λαχανικών
- 100 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 1 κουτ.γλ.κοφτό πάπρικα καπνιστή σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουτ.γλκοφτό. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ.κοφτό κόλιανδρο σε σκόνη
- ΄1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για το σερβίρισμα:
- φουντούκια χοντροκομμένα
- σπόρους κολοκύθας
- κράνμπερι αποξηραμένα
- κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
- Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε μεγάλα καρέ και καθαρίζουμε το σκόρδο από το φύτρο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Ακολούθως προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την φρέσκια ρίγανη και λίγο αλάτι και αφήνουμε για λίγο τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας σκεπασμένο.
- Μετά από τρία τέταρτα ελέγχουμε τα λαχανικά αν έχουν μαλακώσει και αν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο και βελούδινο μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ξανά για ένα λεπτό και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται η σούπα αλάτι.
- Μεταφέρουμε την σούπα βελουτέ στην κατσαρόλα και την βάζουμε ξανά σε πολύ χαμηλή φωτιά για να βράσει για 2 - 3 λεπτά με προσοχή για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος.
- Σερβίρουμε την ζεστή βελουτέ και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι , με χοντροκομμένα φουντούκια , κολοκυθόσπορο και κράνμπερι και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking