Χριστόψωμο με γλυκάνισο
Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που προορίζεται για το γιορτινό τραπέζι και προσφέρεται την ημέρα των Χριστουγέννων όπως απαιτεί το έθιμο. Είναι ένα ψωμί γεμάτο συμβολισμούς που κόβεται και μοιράζεται στην οικογένεια με την ευχή για υγεία , ευημερία και δημιουργία!
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί
- 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 310 γρ. νερό
- 10 γρ. μέλι
- 5 γρ. γλυκάνισο ολόκληρο
- 1 γρ. καρδάμωμο
- 1 γρ. κανέλα σκόνη
- 10 γρ. αλάτι
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το μπολ
Για την επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουτ.σουπ. νερό
- 15 γρ. σουσάμι λευκό
- 1 τεμ. καρύδι ολόκληρο με το τσόφλι
Οδηγίες
- Σε ποτήρι βάζουμε 20 γραμμάρια χλιαρό νερό από το νερό της συνταγής διαλύουμε μέσα τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Σκεπάζουμε το ποτήρι με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15΄ με τον γάντζο εναλλακτικά ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα σε ψηλό μπολ που έχουμε περάσει τον πάτο και τα τοιχώματα με λίγο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να διογκωθεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
- Στη συνέχεια κρατάμε 100 γρ. ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το πλάθουμε σε στρογγυλό καρβελάκι και το τοποθετούμε σε ταψί 24 εκ. που έχουμε στρώσει στον πάτο και στα τοιχώματα αντικολλητικό χαρτί.
- Με τα 100 γραμμάρια ζύμης που κρατήσαμε πλέκουμε δυο μικρές πλεξούδες και στολίζουμε την επιφάνεια δίνοντας το σχήμα του σταυρού πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσουν. Καλύπτουμε ξανά με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30΄ λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C στον αέρα .
- Σε μπολ διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τέλος βάζουμε στο κέντρο το καρύδι πιέζοντας απαλά προς τα κάτω για να σταθεί και αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με το διάλυμα αυγού με ένα πινελάκι προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το ψωμί. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 180 C βαθμούς για 50΄ λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια βάζουμε το ψωμί σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking